Berserkjahraun. Vulkaniska avlagringar kommer tydligt i dagern vid rasbranterna. Foto: Andreas med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
i de isländska högländerna är marken utsatt för en ständig erosion från flertalet faktorer. Gamla glaciärer bildar U-dalar i vilka vägar och vattendrag slingrar sig fram. Foto: Andreas med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
Pseudokrater vid Skútustadir. Pseudokratrar saknar hål ned till magmakammare och uppstår när lava orsakar gasexplosioner över våtmarksområden. Foto: Andreas med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
Uppe i bergen där älvorna och trollen sägs bo. Foto: Linda med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
Det vita huset är vårt guesthouse i Dalshöfdi. Det ligger omringar av ett lavafält från Lakis utbrott 1783. Lavaplymen var cirka 1 km hög och vulkanens lavaeuroption pågick i åtta månader. Resultatet på Island blev självklart ond bråd död för väldigt många och resterande Europa drabbades av missväxt på grund av att allt sot i atmosfären reflekterade ut solstrålarna. I kölvattnet av detta kom hungersnöden och i Frankrike ställs saker och ting på sin spets 1789. Resten är historia. Foto: Andreas med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
lavafält från Laki. |
Den så kallade kyrkoorgeln utanför Vik vid Dyrhólaey, formad av stelnad basalt och helt ihålig inuti. Foto: Andreas med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
Inuti en av grottorna runt Vik. Foto: Andreas med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
Thingvellir är känt för två saker, det ena är att Islands allting grundades här under vikingatiden och den andra är att det är här som den Nordamerikanska och den Europeiska kontinentalplattan glider isär med en hastighet av 18mm om året. Resultatet är idag en flera kilometer bred sjö som kantas av flertalet dragspelsklyftor likt denna på bilden. Foto: Andreas med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
lavafält runt Mývatn. Lavan har likt kokande havregrynsgröt spruckit upp i bubblorna, och frysts i just det ögonblicket. Hålrummen är stora nog att stå upprätt i. Foto: Andreas med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
Så kallad Pahoehoe-lava vid Thingvellir. Fenomenet uppstår när lava rinner under is och snabbt kyls av till en hård skorpa upptill men fortfarande är flytande undertill. Samma sak kan du åstadkomma hemma i köket genom att ta ut en kladdkaka något för tidigt ur ugnen och luta på formen. Foto: Andreas med Nikon D800 + nikkor 24-120mm |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar